Woonhuis uit 1977


Project 
details

Projectomschrijving 

Voor een woonhuis in Utrecht is een herindeling van de gehele benedenverdieping gerealiseerd. Met de toekomstige bewoners is van eerste gesprekken, uitgewerkte schetsen tot en met een detailplan een ware metamorfose gecreëerd voor o.a. de living, de keuken, de hal, eetgedeelte en vide. De verbouwing ging voorspoedig, natuurlijk met de nodige uitdagingen, maar de bewoners zijn erg blij met de transformatie van hun prachtige woning. 

De keuken is op maat gemaakt van matzwart gelakt bamboehout. Kleine constructieve aanpassingen maakten het mogelijk de keuken wandkasten tegenover het kookeiland plaatsen. Door van het kookeiland een schiereiland te maken en een nieuwe tweede opening naar de woonkamer te creëren, is het ruimtelijk effect en de verbinding tussen de twee ruimtes versterkt. 

De oorspronkelijke plaats van de trap, midden in de woning, is gewijzigd naar de muurkant waardoor een zee van ruimte ontstaat in het midden van de woning, waar gekookt en geleefd wordt. De stalen muizentrap is nu een echte eyecatcher in deze centrale ruimte. De trap leidt naar een nieuwe loopbrug en nieuwe balustrades. Eenzelfde stalen trap naar de zolder heeft de oude vlizotrap vervangen. Door de verbinding met de vide ontstaat er een dynamische plek waar mensen bewegen. 

Het oude metselwerk is in de gehele woning gestukt en overbodige muurtjes zijn weggehaald. De keuken heeft de originele plek in het midden van de woning behouden. De studeerkamer uit de jaren 70 is door het weghalen van een muur het eetgedeelte geworden. Hierdoor ontstaat een open verbinding op de gehele benedenverdieping. In het hele huis is gekozen voor een industriële stijl met natuurlijke en warme elementen. Een gevlinderde betonnen vloer in het kook- en eetgedeelte, een eikenhouten vloer in het zitgedeelte, een kookeiland van kwartsiet steen. Zo wordt een jaren zeventig woning opgetild naar deze tijd.  

De bewoners zijn heel erg blij en trots met dit resultaat: "Het gehele proces van schetsen naar definitief ontwerp met Ashkan Khani is heel prettig geweest. Ashkan heeft veel ideeën gehad voor de nieuwe indeling van de originele jaren 70 woning. We hebben gezamenlijk overlegd en bekeken wat voor ons de beste optie was. Zijn creativiteit en enthousiasme zijn aanstekelijk. Waar wij een probleem zagen en het even niet meer wisten kwam hij met een creatieve oplossing en tegelijkertijd een enorme verbetering voor ons nieuwe huis”. 

Project

Woonhuis uit 1977

Projectlocatie

Vleuten

Bijzonderheden

Woonhuis uit 1977

Jaar

2021

Bruto vloeroppervlak

310m2

Discipline

Architectuur, interieur, ruimtelijke object

Programma

Herindeling woonhuis

Type

Transformatie

Status

Gerealiseerd

Opdrachtgever

Particulier

Architect

Khani

Tekenaar

Khani

Fotografie

Pixor