Masterplan Park Elinwijk


Project 
details

Projectomschrijving 

Aan de rand van Utrecht bij de Amsterdamse Straatweg ligt een natuurgebied van 7000m2. Ongebruikt groen waar hooguit eens iemand met de hond wandelt. Een bekende restauranthouder heeft het idee om er een gebied van te maken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen verbinden. Het concept bestaat uit een moestuin, speeltuin en een paviljoen.
Voor dit project heeft Khani het hele landschap ontworpen. Eerst is de situatie in 3D getekend en vervolgens gefilmd. Het bovenaanzicht van het park is al volgt: moestuin, park, paviljoen en terras.

Paviljoen
Het paviljoen bestaat uit containers. De containers worden zo op elkaar gestapeld dat er een zone ontstaat tussen de containers. Waar alle grote deuren opengaan, ontstaat in het midden een zichtlijn waar mensen doorheen lopen. Een plek om elkaar tegen te komen en om contacten te leggen.
Het paviljoen is zelfvoorzienend ontworpen met zonnepanelen. Binnen zijn er twee bars en in het paviljoen is er plek voor 60 mensen. Bovenop is een terras dat afgesloten kan worden door glazen schuifwanden.

Speeltuin
Geen vaste bebouwing maar stijltonplaten waarop gebouwd kan worden en op deze manier het gebied met elkaar verbindt. De speeltuin wordt afgebakend zodat kinderen veilig kunnen spelen.

Moestuin
Hier kunt u zitten, tot rust komen of groente kweken in de bakken. Een plek om letterlijk te aarden. Er zijn altijd mensen die het leuk vinden om voor een moestuin te zorgen. Zo ontstaat er vanzelf een vaste ontmoetingsplek.

Park
Aan de achterkant van het paviljoen is een openbaar toilet. Buiten staan de fietsenrekken. Het hele gebied is zo ontworpen dat mensen er makkelijk kunnen komen om een dagje te verblijven voor vermaak aan het water. Een plek waar mensen een kop koffie kunnen halen en met elkaar op een picknickbank gaan zitten. ‘s Avonds gaan de lampen aan. In de avond kunnen de mensen er lekker drinken en dansen. Of juist terugtrekken. Er is ruimte genoeg.

Project

Masterplan Park Elinwijk

Projectlocatie

Utrecht

Bijzonderheden

Park als verbinding in de wijk

Jaar

2021

Bruto vloeroppervlak

7000m2

Discipline

Landschapsarchitectuur, Architectuur & ruimtelijke object

Programma

Park

Type

Nieuwbouw

Status

Ontwerp

Opdrachtgever

Nikos

Architect

Khani

Project architect

Khani

Tekenaar

Khani

Visualisatie

Khani

Presentatie

Khani

Fotografie

Khani