De Ruimte Verdeler


Project 
details

Projectomschrijving 


In veel dorpen en steden in Nederland is de woningnood de afgelopen jaren toegenomen en deze is nog steeds stijgende. Het aantal daklozen stijgt mee. De corona pandemie heeft bovendien voor extra problemen gezorgd, waardoor een grotere groep mensen direct hulp nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die dakloos zijn geworden en, door het gevolg van de genomen corona maatregelen, zelfs burn-out klachten hebben of psychische problemen.

Verlangen naar rust
Hoe kun je rust en ruimte faciliteren voor kwetsbare jongeren? Bij Opvangcentrum De Elandstraat in Amsterdam was er een gedeeld verlangen naar rust, maar ook naar verbinding. Door de opzet en indeling van de slaapkamers voor de jongeren was dit niet mogelijk. Een jongere vertelde:  

“Als ik wakker word, is het eerste dat ik zie mijn kamergenoot en ik moet kijken of mijn dekentje er nog ligt.”

In samenwerking met architect Patrick Roegiers stroopten wij de mouwen op om de slaapkamers van het opvangcentrum aan te pakken.
Modulaire room divider
De eerste stap was ons ontwerp van de Ruimteverdeler. Deze biedt privacy, opbergruimte, zitruimte, luchtverversing een betere akoestiek en is bovendien modulair ontworpen voor iedere slaapkamer. Door middel van ruimtelijke ingrepen en architectuur creëerden we structurele, effectieve rust voor de jongeren. De jongeren zelf zijn erg blij:

“Het is heel efficiënt. De planten geven een fijne sfeer. Het is nu rustig opstaan en aankleden.”

Naast de Ruimteverdeler dienen de slaapkamers een volledige transformatie te ondergaan. Denk hierbij aan de vloeren en de muren. Dit is een volgende stap in het project.

Project video
Project

De Ruimte Verdeler

Projectlocatie

Stichting Opvangcentra De Elandsstraat, Amsterdam

Bijzonderheden

Project voor dak- en thuisloze jongeren

Jaar

2021

Bruto vloeroppervlak

12m2

Discipline

Interieur & ruimtelijke object

Programma

Wonen/ in onderzoek

Type

Transformatie

Status

Gerealiseerd

Opdrachtgever

Stichting Opvangcentra De Elandsstraat

Architect

Khani & A SENSE OF

Project architecten

Khani & A SENSE OF

Tekenaar

Khani

Visualisatie

3d ontwerp visualisatie

Fotografie

Khani

Presentatie

Khani